وبلاگ

انواع مواد پلیمری

انواع مواد پلیمری

 میخواهیم  انواع مواد پلیمری را باهم بشناسیم، پلیمرهادسته وسیعی از مواد، از بسیاری از مولکول‌های کوچک به نام مونومر تشکیل شده‌اند که به هم متصل شده و زنجیره‌های بلندی را تشکیل می‌دهند و در طیف وسیعی از محصولات و کالاها استفاده می‌شوند. مردم برای مدت طولانی از انواع مواد پلیمری در زندگی خود استفاده می کردند، اما آنها را تنها پس از جنگ جهانی دوم به طور کامل درک نکردند. کلمه "پلیمر" از کلمه یونانی "polus meros" گرفته شده است که به معنای بسیاری از قطعات (polus) است. بر این اساس، پلیمرها موادی هستند که توسط زنجیره های مکرر مولکول ها تولید می شوند.

پلاستیک ها که پلیمرهای تولیدی هستند اغلب پلیمر نامیده می شوند. از سوی دیگر، پلیمرهای طبیعی وجود دارد. طبق دایره المعارف بریتانیکا، برای مثال، لاستیک و چوب، پلیمرهای طبیعی هستند که از ایزوپرن، یک هیدروکربن ساده، ساخته شده اند. پروتئین ها پلیمرهای اسید آمینه هستند، در حالی که اسیدهای نوکلئیک (DNA و RNA) پلیمرهای نوکلئوتیدها هستند که ترکیبات پیچیده ای هستند که از بازهای نیتروژن، قندها، اسید فسفریک و غیره تشکیل شده اند. از انواع مواد پلیمری برای تولید انواع پلاستیک از جمله پلی پروپیلن و پلی اتیلن استفاده می شود که برای تولید انواع بطری ها و گالن های پلاستیکی و درب آن ها استفاده می شود.

انواع مواد پلیمری

   پلیمرها را بسته به فراوانی و رفتارهای مختلف و اینکه آیا می توان آنها را به طور طبیعی یافت یا سنتز کرد را می توان به روش های مختلفی طبقه بندی کرد. انواع مواد پلیمری بر اساس در دسترس بودن منبع:

پلیمرهای طبیعی، پلیمرهای مصنوعی و پلیمرهای نیمه مصنوعی سه نوع پلیمر هستند که در این دسته قرار می گیرند.

انواع مواد پلیمری طبیعی

پلیمرها را می توان در طبیعت یافت یا در آزمایشگاه ایجاد کرد. مدت ها قبل از کشف آنها در آزمایشگاه های شیمیایی، پلیمرهای طبیعی به دلیل خواص شیمیایی آنها مورد استفاده قرار می گرفتند. لباس ها از پشم، چرم و الیاف کتان ساخته می شد و استخوان های حیوانات برای تشکیل چسب پخته می شد. پلیمرهای طبیعی عبارتند از:

خدمات بیشتر: مواد اولیه ریخته گری و متالوژی

انواع مواد پلیمری

انواع مواد پلیمری

  •       پروتئین هایی مانند مو، ناخن و لاک پشت
  •       سلولز هم در کاغذ و هم در درختان یافت می شود
  •       DNA
  •       زمین
  •       نشاسته در گیاهان ۶
  •       پشم
  •       ابریشم
  •       لاستیک طبیعی

انواع مواد پلیمری مصنوعی

به پلیمرهای مصنوعی، پلیمرهای مصنوعی می گویند. بر اساس کاربردشان به چهار دسته تقسیم می شوند:

  • ترموپلاستیک،
  • یک دماسنج،
  • الاستومرها و
  • فیبر مصنوعی.

ترموپلاستیک ها پلیمرهایی هستند که پس از رسیدن به دمای معین، قالب پذیر و چکش خوار می شوند و پس از سرد شدن سخت می شوند. از طرف دیگر ترموست ها پس از پخت سخت می شوند و نمی توانند تار شوند، به همین دلیل است که معمولا در چسب ها استفاده می شوند.

الاستومر یک پلیمر انعطاف پذیر است که به جای لاستیک استفاده می شود. الیاف مصنوعی دسته وسیعی از پلیمرها هستند که الیاف طبیعی گیاهی و حیوانی را تقویت می کنند. پلیمرهای کاملا مصنوعی عبارتند از:

  •       باکلیت
  •       نئوپرن
  •       پلی استایرن
  •       نایلون، پلی استر، ابریشم مصنوعی
  •       پلی اتیلن (کیسه های پلاستیکی و ظروف نگهداری)
  •       تفلون
  •       رزین های اپوکسی
  •       سیلیکون
  •       اسلایم

انواع مواد پلیمری نیمه مصنوعی

آنها از پلیمرهای طبیعی ساخته شده اند که از نظر شیمیایی اصلاح شده اند. نمونه هایی از پلیمرهای نیمه مصنوعی عبارتند از:

  •       نیترات سلولز
  •       استات سلولز
  •       باقی موارد
انواع مواد پلیمری

انواع مواد پلیمری

انواع مواد پلیمری بر اساس ساختار پلیمر

بسته به ساختار، سه نوع پلیمر در زیر وجود دارد:

خدمات بیشتر: لیست قیمت مواد اولیه رنگ و رزین

پلیمرهای ساختاری خطی: ساختار این پلیمرها شبیه یک زنجیره بلند مستقیم است که حلقه های مشابهی آنها را به هم متصل می کند. اینها از مونومرهایی تشکیل شده اند که به هم متصل شده اند تا یک زنجیره بلند را تشکیل دهند. دمای ذوب و چگالی این پلیمرها بیشتر از سایر پلیمرها است. یک مثال خوب از این، PVC (پلی وینیل کلراید) است. این پلیمر عموماً در ساخت کابل ها و لوله های برق استفاده می شود.

پلیمرهای متقاطع: مونومرها به یکدیگر متصل شده و شبکه سه بعدی را در این نوع پلیمرها تشکیل می دهند. از آنجایی که مونومرها از مولکول های دو عاملی و سه عاملی تشکیل شده اند، پیوندهای کووالانسی قوی دارند. کار با این پلیمرها به دلیل شکنندگی دشوار است.

پلیمرهای شاخه دار: ساختار این پلیمرها شبیه به شاخه هایی است که در مکان های تصادفی از یک زنجیره مستقیم تشکیل شده اند. مونومرها در کنار هم قرار می گیرند و یک زنجیره بلند مستقیم با زنجیره های شاخه دار با طول های مختلف تشکیل می دهند. پلیمرها به دلیل انشعاب به یکدیگر نزدیک نیستند. نقطه ذوب پایین و چگالی کم دارند. پلی اتیلن با چگالی کم (LDPE) نوعی است که معمولا در کیسه های پلاستیکی و ظروف عمومی استفاده می شود. از پلی اتیلن برای تولید ظروف پلاستیکی و بادی استفاده می شود.

طبقه بندی انواع مواد پلیمری بسته به وضعیت پلیمریزاسیون

پلیمریزاسیون یک واکنش شیمیایی است که در آن مولکول های مونومر با هم ترکیب می شوند و یک زنجیره پلیمری (یا شبکه سه بعدی) تشکیل می دهند. پلیمرها بر اساس نوع پلیمریزاسیون به شرح زیر طبقه بندی می شوند:

پلیمرهای تراکمی: این پلیمرها مونومرها را با هم ترکیب می کنند و مولکول های کوچکی مانند آب و الکل را حذف می کنند. در این نوع فرآیندهای تراکم، مونومرها دو عملکردی یا سه عملکردی هستند. پلیمریزاسیون هگزامتیلن دی آمین و اسید آدیپیک برای تولید نایلون-66 یک مثال رایج است که در آن مولکول های آب در طول فرآیند حذف می شوند.

انواع مواد پلیمری

انواع مواد پلیمری

انواع مواد پلیمری بر اساس نیروهای مولکولی

پیوندهای کووالانسی قوی اتم های مولکول های پلیمر را در پلیمرها به هم متصل می کند. مولکول های پلیمر توسط فعل و انفعالات بین مولکولی (نیروهای بین مولکولی) در کنار هم نگه داشته می شوند. شایان ذکر است که شدت برهمکنش بین مولکول ها تعیین کننده خواص مواد جامد مانند پلیمرها است. با استفاده از این روش می توان پلیمرها را به چهار نوع طبقه بندی کرد.

الاستومرها: پلیمرهای جامد لاستیک مانند با درجه خاصی از خاصیت ارتجاعی الاستومر نامیده می شوند. وقتی از الاستیک صحبت می کنیم، به این واقعیت اشاره می کنیم که یک نیروی کوچک به راحتی می تواند پلیمر را کشش دهد. کش های لاستیکی (یا کش های مو) رایج ترین نمونه ها هستند. فشار کمی به دستبند باعث بلندتر شدن آن می شود.

نیروهای بین مولکولی ضعیف‌تر زنجیره‌های پلیمری را در کنار هم نگه می‌دارند و به پلیمر اجازه کشش می‌دهند. با این حال، همانطور که می بینید، تخلیه فشار باعث می شود که کش به شکل طبیعی خود بازگردد. این زمانی اتفاق می‌افتد که ما زنجیره‌های پلیمر را به هم متصل می‌کنیم، که به فروپاشی پلیمر و بازگشت به شکل اولیه‌اش کمک می‌کند. برای ساخت لاستیک های ماشین ما از لاستیک ولکانیز شده استفاده می شود. این زمانی است که گوگرد برای اتصال عرضی زنجیره های پلیمری وارد می شود.

ترموست: پلاستیک های ترموست پلیمرهای نیمه سیال و با وزن مولکولی کم هستند. هنگامی که گرم می شوند، زنجیره های پلیمری را به هم متصل می کنند و آنها را سفت و غیر قابل تزریق می کنند. آنها با اعمال گرما یک ساختار سه بعدی را تشکیل می دهند. این واکنش در طبیعت غیرقابل برگشت است. محبوب ترین پلیمر ترموست باکلیت است که برای تولید عایق الکتریکی استفاده می شود.

انواع مواد پلیمری

انواع مواد پلیمری

ترموپلاستیک: پلیمرهای ترموپلاستیک پلیمرهای با زنجیره بلند هستند که توسط فعل و انفعالات بین مولکولی به هم متصل می شوند. این پلیمرها وقتی حرارت می‌بینند نرم می‌شوند (مانند یک سیال غلیظ) و وقتی اجازه می‌دهند سرد شوند، سخت می‌شوند و یک توده جامد تشکیل می‌دهند. آنها اتصالات عرضی را نشان نمی دهند و می توانند به صورت گرم یا با استفاده از قالب قالب گیری شوند. یک نمونه محبوب پلی استایرن است که به عنوان PVC نیز شناخته می شود (برای ساخت لوله استفاده می شود).

الیاف: بر اساس طبقه بندی پلیمرها، انواع پلیمرهایی هستند که شبیه نخ طبیعی هستند و به راحتی بافته می شوند. آنها به دلیل کشش بین مولکولی قوی بین زنجیره ها، کشش کم و استحکام کششی بالایی دارند. پیوندهای هیدروژنی یا برهمکنش های دوقطبی-دوقطبی می توانند نیروهای بین مولکولی باشند. نقطه ذوب الیاف هم بالا و هم حاد است. نایلون 66، که به طور گسترده در فرش و لباس استفاده می شود، یک نمونه عالی است.

انواع مواد پلیمری و خواص آنها

پلیمرها ذوب نمی شوند بلکه از کریستالی به نیمه کریستالی تبدیل می شوند.

استحکام کششی حالت پلیمری با افزایش طول زنجیره و اتصال عرضی بهبود می یابد.

این پلیمر در پیوند هیدروژنی و پیوند یونی فعال است و استحکام پیوند متقابل را در مقایسه با مولکول های معمولی با مولکول های ثانویه متمایز بهبود می بخشد.

زنجیره های جانبی پیوند دوقطبی-دوقطبی

به پلیمر انعطاف پذیری زیادی بدهید. آنها در لیزرها برای کاربردهای طیف سنجی و تحلیلی به دلیل توانایی آنها در تغییر ضریب شکست خود با دما استفاده می شوند.

استفاده از انواع مواد پلیمری

کاربرد پلیمرها چند بعدی است. برخی از کاربردهای رایج پلیمرها در زیر ذکر شده است:

پلی استایرن یک پلاستیک محبوب است که به طور گسترده در صنعت بسته بندی استفاده می شود. پلی استایرن در اشیاء روزمره مانند بطری، اسباب بازی، ظروف، سینی، لیوان و بشقاب یکبار مصرف، کابینت تلویزیون و درب استفاده می شود. همچنین یک عایق عالی است.

رایج ترین کاربرد پلی وینیل کلراید تولید لوله های فاضلاب می باشد.

لیست قیمت انواع مواد پلیمری

بازار خرید و فروش انواع مواد پلیمری در تهران بسیار داغ است چرا که صنایع مختلفی به این مواد نیاز دارند. با توجه به تولید بالای این مواد از نظر شیمیایی از اهمیت بالایی برخوردار هستند. مهم ترین مواد پلیمری که در صنعت معامله می شود را می توان پلی اتیلن، پلی پروپیلن، پلی اتیلن سنگین، پلی اتیلن سبک، و پلی استایرن دانست. در خرید این مواد می بایست لیست قیمت انواع مواد پلیمری روز را داشته باشید. برای اطلاع از آخرین قیمت این محصولات در بازار می توانید به صورت مستقیم با شماره ما در تماس باشی و یا به سایت پاکان پلیمر جم مراجعه کنید. شماره تماس ما 02188618131 شما میتوانید لیست قیمت را به طور کامل دریافت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *