وبلاگ

پیگمنت یا رنگدانه چیست؟

پیگمنت یا رنگدانه چیست؟

پیگمنت یا رنگدانه چیست؟ پاکان پلیمر جم قصد دارد به شما عزیزان درباره پیگمنت یا رنگدانه توضیحات لازم را بدهد. تا انتهای این مقاله همراه ما باید تا اطلاعات مفیدی درباره پیگمنت یا رنگدانه به دست آورید.

قیمت خرید پیگمنت

پیگمنت یا رنگدانه چیست؟

پیگمنت یا رنگدانه چیست؟ پیگمنت ماده رنگی است که برای رنگ آمیزی پلاستیک، پارچه، کاغذ و غیره استفاده می شود. در حال حاضر طیف وسیعی از رنگدانه ها شامل معدنی، فلزی و آلی با شدت رنگ بالا استفاده می شود. به طور کلی، رنگدانه رنگی نه تنها برای رنگ آمیزی استفاده می شود، بلکه می تواند برای محافظت در برابر خوردگی نیز استفاده شود.

از رنگ های پودری برای تولید محصولات در اکثر صنایع مانند رنگ، پوشش و سایر محصولات استفاده می شود. رنگدانه ماده رنگی است که به دلیل عبور انتخابی طول موج نور، رنگ منحصر به فردی پیدا می کند. در حالی که بیشتر مواد موجود در طبیعت دارای چنین خواصی هستند. همچنین می توان گفت کاربرد عملی دارند و پایداری آنها در دمای معمولی بوده و قدرت پذیرش رنگ بسیار بالایی دارند.

پیگمنت یا رنگدانه چیست؟

پیگمنت یا رنگدانه چیست؟

برای پاسخ بهتر به سوال پیگمنت یا رنگدانه چیست؟ باید گفت پیگمنت نوعی ماده پودر ریز سفید، سیاه یا رنگی است که در محیط هایی مانند آب یا روغن نامحلول است. همچنین از نوع رنگی آن در تولید بسیاری از اقلام مانند رنگ و پوشش در صنایع دیگر استفاده می شود. در پلاستیک، این رنگدانه در یک محیط پلاستیکی آسیاب می شود و به عنوان یک رنگ کنترل شده مانند مستر بچ استفاده می شود. انتخاب این رنگدانه به رنگ، سایه، پایداری نور، استحکام، تیرگی، براقیت، رنگ، اندازه ذرات، جذب روغن، قوام، براقیت، انعکاس نور، جذب مادون قرمز، فلورسانس و غیره بستگی دارد.

دسته بندی انواع پیگمنت یا رنگدانه

بعد از پاسخ به سوال پیگمنت یا رنگدانه چیست؟ به سراغ انواع پیگمنت یا رنگدانه می رویم. به طور کلی رنگدانه ها را بسته به روش تولید می توان به دو نوع طبیعی و مصنوعی طبقه بندی کرد و هر کدام از این گروه ها دارای انواع آلی و معدنی می باشند. نوع طبیعی آن برای اهداف تزئینی توسط انسان های اولیه استفاده می شد. نقاشی های رنگارنگی که بر روی دیوار برخی از غارها یافت می شود ممکن است نشان دهنده اولین تلاش انسان برای بیان خلاقیت خود باشد.

در گذشته مصریان از انواع رنگ ها برای رنگ آمیزی طبیعی استفاده می کردند و اولین نوع مصنوعی را تولید می کردند. آنها از انواع مختلفی از رنگ های پایه برای تقویت دکوراسیون خود استفاده می کردند. به طور کلی این مواد رنگی را می توان به 2 نوع آلی و معدنی طبقه بندی کرد. بیشتر مواد معدنی رنگ روشن تر از مواد آلی هستند و در نتیجه دوام بیشتری دارند. در گذشته رنگ های آلی از منابع طبیعی استفاده می شد و قرن ها قابل استفاده بود. در حال حاضر، نوع ارگانیک عمدتا برای سنتز استفاده می شود.

پیگمنت یا رنگدانه معدنی

پیگمنت یا رنگدانه معدنی

پیگمنت یا رنگدانه معدنی

برای جواب به سوال پیگمنت یا رنگدانه چیست؟ باید انواع آن را مانند معدنی یا عالی را بشناسید. به طور کلی رنگدانه های معدنی شامل مواد سفید رنگی است که برای ایجاد تکیه گاه (یکی از ویژگی های مهم محصولات تجاری مانند کاغذ) و رنگ سفید استفاده می شود. دی اکسید تیتانیوم (TiO2) مهمترین عضو خانواده رنگدانه های معدنی سفید است. برای کاهش هزینه رنگ و بهبود خواص آن، بتونه های سفید اضافه می شود. این پرکننده ها شامل مواردی مانند کربنات کلسیم و سولفات کلسیم هستند. اکسید آهن نیز یکی از ترکیبات معدنی است که رنگ های مختلفی مانند زرد، قهوه ای، قرمز و سیاه ایجاد می کند.

به همین ترتیب می توان گفت که علاوه بر نوع معدنی، ترکیبات کروم نیز وجود دارد. این نوع ترکیبات قادر به ایجاد رنگ هایی مانند زرد، نارنجی و سبز کروم هستند. رنگ های زرد، نارنجی و لیمویی از پرکاربردترین رنگ ها در صنعت ایران هستند. آبی اولترامارین یکی از پرکاربردترین رنگ ها در صنعت است. از نمونه های دیگر رنگدانه های معدنی مصنوعی می توان به زرد کادمیوم، نارنجی، قرمز، آبی کبالت و سفید تیتانیوم اشاره کرد که به صورت مصنوعی با همین نام ها تولید می شوند.

پیگمنت یا رنگدانه آلی

رنگدانه های آلی از ترکیبات کربنی تشکیل شده اند. این ترکیبات شامل ساختارهایی با اتم های کربن و هیدروژن هستند که در حلقه معطر قرار دارند. معمولاً قبل از تولید مصنوعی، منشا حیوانی یا گیاهی دارند. رنگ های آلی شامل فتالوسیانین ها و آزوس ها می باشد که از ویژگی های آزوس، وجود نیتروژن در ساختار آن قابل مشاهده است. بیشتر رنگ ها قرمز، نارنجی و زرد هستند. برخی از این رنگ ها معمولا سبز و آبی هستند که جزء گروه فتالوسیانین هستند. گروه آخر فلورسنت های آلی هستند که در واقع رنگ بوده و از طریق واکنش های شیمیایی به ذرات نامحلول تبدیل می شوند. 

مهم ترین تفاوت های پیگمنت آلی و معدنی

حال که جواب پیگمنت یا رنگدانه چیست؟ را به صورت تخصصی گفته اید میخواهیم بگوییم بیشتر رنگ های آلی و معدنی از نظر شیمیایی با یکدیگر متفاوت هستند، اما از نظر دیگر نیز متفاوت هستند. با مقایسه دقیق این دو نوع رنگدانه به تفاوت های بیشتری خواهیم رسید.

روشنایی

به طور کلی رنگ ارگانیک دارای رنگ روشن تر و کیفیت بالاتری نسبت به رنگ معدنی است. با این حال، این رنگ ها ماندگاری زیادی ندارند. برای محصولات با ماندگاری طولانی، تولیدکنندگان نوع معدنی را ترجیح می دهند و معتقدند که رنگ خود را در حضور نور و گرما بهتر از ترکیبات آلی حفظ می کنند.

پایداری شیمیایی

از آنجایی که مواد آلی بسیار پایدار هستند. بنابراین در حضور حلال های آلی نسبت به رنگدانه های معدنی راحت تر حل و گرم می شوند. در این حالت کانی ها در بسیاری از کاربردها پایدارتر هستند.

رنگ

تنوع رنگ بین مواد آلی و معدنی متفاوت است. مواد معدنی طیف وسیع تری از مواد آلی را پوشش می دهند.

هزینه

ترکیبات معدنی ارزان تر از ترکیبات آلی هستند. بیشتر این تفاوت هزینه به دلیل تولید مواد رنگی است. در حالی که مواد آلی برای تولید محصول نهایی باید فرآیندهای شیمیایی بیشتری را طی کنند. فرآیند مورد نیاز برای تولید مواد معدنی بسیار کمتر است.

مهم ترین تفاوت های پیگمنت آلی و معدنی

مهم ترین تفاوت های پیگمنت آلی و معدنی

پراکندگی

پراکندگی مواد معدنی در مقایسه با نوع آلی آسانتر است. در این صورت استفاده از مواد معدنی در تولید محصولات بزرگ آسانتر است و می توان از آن برای کاربردهای وسیع تری استفاده کرد.

جذب نور

آنها با جذب انتخابی رنگدانه ها، طول موج های نور کار می کنند، اما روند ایجاد متفاوت است. در ترکیبات آلی، سیستم های پیوند دوگانه درون مولکول ها نور را جذب می کنند، اما در مواد معدنی، نور از طریق انتقال الکترون جذب می شود.

اندازه

ذرات رنگدانه آلی و معدنی از نظر اندازه متفاوت هستند. اندازه ذرات مواد معدنی به طور قابل توجهی بزرگتر از مواد آلی است. به طور کلی، ذرات بزرگتر نور را به طور موثرتری پراکنده می کنند و از عبور آن از مواد جلوگیری می کنند و در نتیجه کدورت بهتری ایجاد می کنند. به همین دلیل، ترکیبات آلی شفاف در نظر گرفته می شوند، در حالی که ترکیبات معدنی مات هستند.

مساحت سطحی

از نظر اندازه، رنگدانه های معدنی بزرگتر از رنگدانه های آلی هستند، اما سطح سطح آنها در واقع کوچکتر است. در این حالت رنگدانه های ارگانیک تمایل بیشتری به ایجاد رنگ های قوی و روشن دارند.

پیگمنت رنگی چه کاربردهای دارد؟

پیگمنت یا رنگدانه چه کاربردی دارد؟ رنگدانه ها در حال حاضر در بسیاری از صنایع مورد استفاده قرار می گیرند و مهمترین کاربرد آنها در صنعت رنگ است. این صنایع مختلف، از جمله پوشش سطوح اجسام فلزی و چوبی، رنگ های ترافیکی برای نمای ساختمان و خودرو، به طور گسترده از آنها استفاده می کنند. یکی از ویژگی های استفاده از رنگدانه ها محافظت از سطوح در برابر رطوبت، ضربه مواد شیمیایی و زیبایی فوق العاده اجسام است. عموماً از این مواد در تولید مستربچ های رنگی استفاده می شود که با رزین پلیمری در دستگاه دانه بندی دو مارپیچ ریخته شده و با یکدیگر ترکیب می شوند. مهمترین کاربرد این مواد در صنعت تولید رنگ می باشد که در ادامه در مورد آن صحبت خواهیم کرد:

مواد اولیه رنگ و رزین

در ساخت و تولید روغن، پلاستیک، سلولزی و رنگ ریخته ای استفاده می شود.

  • در رنگرزی و تولید رنگ استفاده می شود.
  • می توان از آن در تولید و ساخت جوهر چاپ استفاده کرد.
  • به عنوان یک عایق، سطوح فلزی و چوبی را می پوشاند.
  • تولید لاک
  • تولید ورنی ها
  • تولید کاغذ
  • تولید مرکب های چاپ

شناسایی رنگدانه ها

به طور کلی، این ماده رنگی حاوی پودرهای نامحلول با رنگ روشن است. بیشتر اوقات، رنگ نور نتیجه جذب نور در طیف مرئی مواد است. در رنگدانه های معدنی، این جذب به دلیل انتقال بار بین فلزات است. در این مورد، ابر مواد تمایل بیشتری به تشکیل پیوندهای دوگانه متصل به هم دارند که طول موج های مرئی را جذب می کنند. این رنگدانه با بایندرها ترکیب می شود تا آنها را به یک بستر پیوند دهد. دستگاه تعلیق از نتیجه یک رنگ برای پوشش دادن مواد و پخش آنها استفاده می کند. در صنعت، 3 کلاس رنگدانه وجود دارد که شامل موارد زیر می شود:

جذبی (استفاده در رنگ های آبرنگ)

اثر فلزی (ایجاد درخشندگی سطح)

مرواریدی

این ترکیبات مانند اخر (ترکیبی از اکسیدهای آهن و هیدروکسید) و نیل در طبیعت یافت می شوند. آنها همچنین می توانند رنگ های مصنوعی مانند ماوس (مشتق شده از آنیلین) یا سرب سفید باشند. سرب سفید، یکی از اولین رنگ های مصنوعی، با عمل آوری ورقه های سرب با سرکه تهیه شد. آنها نسبت به رنگ ها مقاوم تر هستند و در موادی که رنگ می کنند حل می شوند. این رنگدانه توانایی حفظ رنگ خود را برای قرن ها دارد و در برابر دمای بالا، نور شدید و قرار گرفتن در معرض عوامل جوی یا شیمیایی مقاوم است.

پیگمنت رنگی چگونه کار می کند؟

به طور کلی، این ماده رنگی به طور انتخابی طول موج های نور را جذب می کند. هنگامی که نور سفید با مولکول این رنگدانه تماس پیدا می کند، فرآیندهای مختلفی وجود دارد که می تواند باعث جذب نور سفید شود. سیستم های پیوند دوگانه نور را در برخی از ترکیبات آلی جذب می کنند و نوع معدنی آنها می تواند با انتقال الکترون نور را جذب کند. در این حالت، رنگدانه سرخابی نور را جذب می کند و یک الکترون را از آنیون گوگرد به کاتیون فلز (Hg 2+) منتقل می کند.

همانطور که این الکترون ها جمع می شوند، رنگ های سفید را حذف می کنند و بقیه را منعکس یا پراکنده می کنند تا به صورت یک رنگ به نظر برسد. رنگ و سایر خواص این ماده رنگی مربوط به سایر ترکیبات مورد استفاده در محصولاتی مانند چسب یا بتونه است. اگر همان رنگ را خریداری کرده اید، بسته به فرمول متفاوت به نظر می رسد. بسته به اینکه سطح نهایی براق، مات و غیره باشد، ماده رنگی موجود در آن متفاوت به نظر می رسد.

خرید و قیمت پیگمنت رنگی

در این مقاله از پاکان پلیمر سعی داشتیم شما را با رنگدانه آشنا کنیم و جواب سوال پیگمنت یا رنگدانه چیست؟ را به شما عزیزان بدهیم. پیگمنت رنگی کاربردهای متفاوتی دارد و علاوه بر رنگ آمیزی در موارد دیگر نیز قابل استفاده است.

این رنگ در رده ترکیبات مهم در صنعت رنگ و پوشش کاربرد دارد. این ترکیبات به دلیل مقاومت حرارتی بالا در برابر خوردگی مقاوم بوده و در تولید اکثر تاسیسات مورد استفاده قرار می گیرند. آنها به طور کلی به دو گروه آلی و معدنی تقسیم می شوند که هر کدام ویژگی های منحصر به فردی دارند. بسته به خصوصیات آنها کاربردهای متفاوتی دارند. این ترکیبات به صورت طبیعی و مصنوعی در دسترس هستند. شما میتوانید برای اطلاعات بیشتر به وب سایت پاکان پلیمر جم مراجعه کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *